Verduurzamen woning loont

Onderzoekers van de Universiteit van Tilburg hebben vastgesteld dat een gunstig energielabel de verkoopprijs van een woning met ruim zes mille opstuwt en dat de verkooptijd bovendien met een maand afneemt. Verduurzamen loont dus echt.

62 duizend

Volgens Univers, het medium van de Tilburgse universiteit, hebben de onderzoekers ruim 62 duizend koopwoningen met een energielabel onderzocht. De huizen zijn verkocht in de eerste helft van dit jaar en de labels variëren van gunstig A-label tot ongunstig G-label. Aangetoond is dat hoe gunstiger het label, hoe hoger de verkoopsnelheid en – vooral – hoe hoger de uiteindelijke verkoopprijs.

Bandbreedte

En hoe. De bandbreedte loopt van plus zes mille voor een huis met A- en B-label tot minus twaalf mille voor koopwoningen met F- en G-label. Het verschil in verkooptijd is eveneens heel ruim: heb je een A-label in huis, dan ben je je huis ruim 52 dagen eerder kwijt dan met een gemiddeld label. Kun je alleen G overleggen, dan mag je ruim 66 dagen bij dit gemiddelde optellen.

Lonend

Kortom: het loont echt om je huis te verduurzamen. Dat betekent wel dat de kost voor de baat uitgaat, want vergroenen vraagt tenslotte om investeringen. Isolatiematerialen, nieuwe c.v., misschien wel een totaal andere warmtevoorziening, dubbel glas, zonnepanelen, kortom alles wat de energierekening drukt, leidt uiteindelijk tot meer succes op de huizenmarkt.

Groenhypotheken

Het mooie is dat je er – financieel – niet alleen voor staat. Er zijn speciale ‘groenhypotheken’ beschikbaar, met interessante rentetarieven en voorwaarden. Kijk bijvoorbeeld op de pagina’s van svn.nl en zoek naar de Duurzaamheidslening. Daar is meteen te zien of jouw gemeente deze lening aanbiedt en tegen welkte voorwaarden.

Intikken

Een andere interessante website in dit kader is energiesubsidiewijzer.nl. Hier wordt bijvoorbeeld per gemeente of provincie aangegeven of er voor bepaalde verduurzaamheidsprojecten subsidie beschikbaar is en hoeveel. Zoeken is eenvoudig: gewoon even intikken in welke gemeente je woont. En klussen maar!

 

Ronald Klaarmond
8

de aanpak van de makelaar - wij hebben weinig ervaring met makelaars - lijkt ons heel professioneel en stelt ons op ons gemak

Verkoper van Egidiusstraat 1 -HS
9

Vriendelijk, netjes, correct en professioneel. Ik verhuisde naar het buitenland voor de levering en liet dus alles in zijn handen en het ging goed.

Verkoper van Loodskotterhof 95
9

Prettige samenwerking met de makelaar. En door het kantoor werd altijd even keurig afgestemd of bezichtiging mogelijk was. Van begin tot eind prima begeleid en ontzorgd.

Lees meer
Terug
Recent bekeken