Op kamers wonen

Het nieuwe schooljaar is voor sommige regio’s alweer begonnen. Dat wil zeggen: voor de meeste lagere en middelbare scholen. Vervolgonderwijs wil nog wel even op zich laten wachten. Gelukkig, vooral wanneer je kind op kamers gaat.

Forenzen

Wie naar een verre stad moet om te studeren, gaat waarschijnlijk niet elke dag forenzen. Bovendien: op kamers wonen, kan heel waardevol zijn. Vroeg op je eigen benen staan met de backup van pa en ma is soms aantrekkelijk en kan een ervaring zijn waarvan je de rest van je leven profijt hebt.

Op een rijtje

Maar uitwonend zijn kost geld en dat moet je maar net hebben als ouders. Vandaar dat het niet onverstandig is om van te voren eens goed alles op een rijtje te zetten. Reken goed uit wat je maximaal kunt uitgeven aan huur en zoek uit of je kind mogelijk recht heeft op huurtoeslag. Dit geldt zeker niet voor ‘op kamers’ wonen. Voor huurtoeslag moet de woning een eigen toegangsdeur, woonkamer, douche en keuken hebben. Op de pagina’s van de Belastingdienst (www.belastingdienst.nl) lees je hier meer over.

Inkomsten

Leer je kind ook om de maandelijkse inkomsten en uitgaven goed bij te houden. Op de pagina’s van het Nibud (www.nibud.nl) is terug te vinden wat er gemiddeld zoals inkomt en uitgaat. Denk aan studiefinanciering aan de ene kant, uitgaven voor huur, gas, water, licht, boodschappen en studiekosten – van boek tot collegegeld – aan de andere kant. 

Onverwachte uitgaven

Als je dit overzicht hebt, kun je op tijd bijsturen door bijvoorbeeld te bezuinigen of door net een paar uurtjes in de week meer te werken of in de vakanties goed bij te klussen. Hoeveel je mag bijverdienen, lees je op de site www.duo.nl, de instantie die gaat over de studiefinanciering. Want ook voor onverwachte uitgaven is het verstandig om een potje aan te maken. Zodat je aan het begin van het schooljaar je boeken en het collegegeld kunt betalen.

Koffie

Wil je als ouders kleiner gaan wonen omdat de kids nu toch de deur uit zijn, dan kunnen jullie altijd bij ons terecht voor een nieuwe passende woning. De koffie staat klaar.

 

 

Ronald Klaarmond
8

de aanpak van de makelaar - wij hebben weinig ervaring met makelaars - lijkt ons heel professioneel en stelt ons op ons gemak

Verkoper van Egidiusstraat 1 -HS
9

Vriendelijk, netjes, correct en professioneel. Ik verhuisde naar het buitenland voor de levering en liet dus alles in zijn handen en het ging goed.

Verkoper van Loodskotterhof 95
9

Prettige samenwerking met de makelaar. En door het kantoor werd altijd even keurig afgestemd of bezichtiging mogelijk was. Van begin tot eind prima begeleid en ontzorgd.

Lees meer
Terug
Recent bekeken