Keuzemomentje: nieuwbouw of bestaand?

Omdat er steeds minder huizen te koop staan in grote, druk bewoonde delen van het land, pleit de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) ervoor om nieuwbouw prioriteit nummer 1 te maken. Maar wil iedereen dat wel, zo’n spiksplinternieuw huis?

Deur in huis

Om met de deur in (bestaand of nieuwbouw)huis te vallen: elke keuze heeft zijn voor- en nadelen. Het begint met smaak. Hou je van nieuw en strak, dan is nieuwbouw best wel iets voor jou. Wil je liever een huis dat zijn plek in het groen al heeft gevonden, dan is bestaande bouw natuurlijk voor jou. Maar er zijn veel meer zaken om rekening mee te houden.

Tijd

Het begint al met het aanbod: bestaande bouw is in veel meer variaties beschikbaar dan nieuwbouw. Ook is de omgeving vaak al ontwikkeld, met groen en bestrating. Voor nieuwbouw spreekt natuurlijk dat je meer invloed hebt op de woonomgeving, maar dat je dan wel geduld moet hebben: de bomen die ingetekend staan op de bouwplannen hebben immers veel tijd nodig om te groeien.

Up-to-date

Daar staat tegenover dat als je ‘groen’ wilt wonen, je vaak bij nieuwbouw de betere kaarten hebt. Milieubesparende technieken worden steeds vaker ‘standaard’ verwerkt en bijvoorbeeld technische installaties en isolatie zijn helemaal up-to-date. Bij bestaande bouw moet je nog maar afwachten of elektriciteitskabels en verwarmingsketel nog aan de moderne eisen voldoen. Laat staan de isolatie.

Bij elkaar passen

Belangrijk bij een woning is vaak het ‘gevoel’. Passen woning en omgeving bij jou? Bij bestaande bouw is dit meteen vast te stellen, bij nieuwbouw baseer je je op tekeningen en weet je niet hoe de omgeving of buurt zich gaat ontwikkelen. Daarnaast is de tijd tussen aankoop en overdracht soms behoorlijk lang bij nieuwbouw. Ook is de prijs niet onderhandelbaar, zoals bij bestaande bouw wel het geval is.

Voelen

Kortom: bepaal je graag alles zelf, dan kun je met een nieuwbouwhuis alle kanten op. Weet je liever waar je gaat wonen en wil je dat graag van te voren ‘voelen’, dan is bestaande bouw de betere optie. Loop gerust eens op ons kantoor binnen om alle opties uitgebreid te bespreken. Wij zitten er klaar voor en weten precies wat er te koop is. Letterlijk én figuurlijk.

Ronald Klaarmond
8

de aanpak van de makelaar - wij hebben weinig ervaring met makelaars - lijkt ons heel professioneel en stelt ons op ons gemak

Verkoper van Egidiusstraat 1 -HS
9

Vriendelijk, netjes, correct en professioneel. Ik verhuisde naar het buitenland voor de levering en liet dus alles in zijn handen en het ging goed.

Verkoper van Loodskotterhof 95
9

Prettige samenwerking met de makelaar. En door het kantoor werd altijd even keurig afgestemd of bezichtiging mogelijk was. Van begin tot eind prima begeleid en ontzorgd.

Lees meer
Terug
Recent bekeken