Huizenaanbod lager dan 2013

Niet dat de koopbereidheid stokt, toch is het aantal verkochte woningen volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) in het tweede kwartaal van dit jaar lager dan anders. Reden? Er staan ongekend weinig huizen te koop.

Prioriteit

Voor het eerst in 13 jaar stonden er – volgens voorlopige cijfers van de NVM – minder dan honderdduizend huizen te koop in ons land. De vereniging pleit er dan ook voor om nieuwbouw prioriteit nummer 1 te maken voor gemeenten, ontwikkelaars en makelaars. Tot die tijd zullen we het mogelijk nog een tijdje met krapte op de markt moeten doen.

Geen noodscenario

Nu niet meteen in paniek raken, want woon je niet in de Randstad of grotere steden zoals Eindhoven en Groningen of wil je van hieruit naar buiten deze regio’s verhuizen, dan is er nog geen noodscenario nodig. In de genoemde delen van het land, de zogenaamde krappe regio’s, daalde het aantal transacties met zo’n acht procent en heb je als huizenkoper nog maar keuze uit maximaal vijf woningen als je op je eigen criteria zoekt. Daarbuiten spreekt de NVM van evenwichtige regio’s en hier heb je keuze uit zo’n vijf tot tien huizen. Daarnaast zijn er nog ruime regio’s, waar het aanbod nog uit meer dan tien huizen bestaat. Dan hebben we het over bijvoorbeeld Drenthe en Groningen langs de Duitse grens of op de grens van Limburg en Noord-Brabant.

Tien procent

In de krappe regio’s daalde het aanbod in een jaar tijd met maar liefst meer dan veertig procent, zo stelt de NVM vast. Wat weer gevolgen heeft voor de verkoopprijzen: in vergelijking met halverwege 2008, net vóór de crisis, liggen de prijzen hier zo’n tien procent hoger. Overigens zijn deze regio’s goed voor bijna de helft van alle transacties in Nederland. In totaal wisselden ruim 42.600 woningen van eigenaar in het tweede kwartaal van 2017. 

Ronald Klaarmond
8

de aanpak van de makelaar - wij hebben weinig ervaring met makelaars - lijkt ons heel professioneel en stelt ons op ons gemak

Verkoper van Egidiusstraat 1 -HS
9

Vriendelijk, netjes, correct en professioneel. Ik verhuisde naar het buitenland voor de levering en liet dus alles in zijn handen en het ging goed.

Verkoper van Loodskotterhof 95
9

Prettige samenwerking met de makelaar. En door het kantoor werd altijd even keurig afgestemd of bezichtiging mogelijk was. Van begin tot eind prima begeleid en ontzorgd.

Lees meer
Terug
Recent bekeken