Krapte op huizenmarkt blijft

Het derde kwartaal van 2017 laat volgens de zojuist gepubliceerde woningmarktcijfers van de NVM zien dat huizenprijzen blijven stijgen, het aanbod opnieuw niet kan voldoen aan de vraag en verkooptijden verder dalen. Met name in de steden.

Het is eigenlijk een beetje goed nieuws – slecht nieuws. Immers: de waarde van je huis blijft alleen maar toenemen. In het derde kwartaal van dit jaar werd gemiddeld genomen 264 duizend euro neergeteld voor een woning, maar liefst 9,7 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Andere kant

Dat is inderdaad goed nieuws. De andere kant van het verhaal is echter dat je ook meer moet betalen voor je volgende huis, zodat er per saldo misschien weinig verandert. Bijna een kwart van de verkochte woningen leverden namelijk meer op dan de vraagprijs. Vijftien procent gaat daarnaast weg voor de vraagprijs. Onderhandelen heeft dus weinig zin.

Vinden

En dit is slechts een deel van het verhaal, want dat andere huis vinden, dat is pas het echte probleem. Op dit moment heb je als koper gemiddeld slechts maximaal vijf woningen die je op je keuzelijstje kunt zetten, verder reikt het aanbod niet. Vorig jaar waren dit nog zeven woningen, vijf jaar geleden kwamen nog 28 huizen in aanmerking.

De verschillen zijn wel heel regionaal bepaald, hoewel ook in gebieden die eerst minder goed scoorden, zoals in Limburg en Groningen, beter wordt gescoord. Toch stegen de huizenprijzen hier maximaal zes procent, terwijl met name in de Randstad-regio prijsstijgingen van wel twaalf procent of meer worden geregistreerd.

Beste kaarten

De oververhitting van de huizenmarkt in met name de grote steden en de Randstad, is dus niet per se goed nieuws voor huizenkopers die in die gebieden blijven of willen gaan wonen. Wie vanuit die regio naar de ‘rustigere’ gebieden gaat, heeft op dit moment de beste kaarten in hand.

 

Ronald Klaarmond
8

de aanpak van de makelaar - wij hebben weinig ervaring met makelaars - lijkt ons heel professioneel en stelt ons op ons gemak

Verkoper van Egidiusstraat 1 -HS
9

Vriendelijk, netjes, correct en professioneel. Ik verhuisde naar het buitenland voor de levering en liet dus alles in zijn handen en het ging goed.

Verkoper van Loodskotterhof 95
9

Prettige samenwerking met de makelaar. En door het kantoor werd altijd even keurig afgestemd of bezichtiging mogelijk was. Van begin tot eind prima begeleid en ontzorgd.

Lees meer
Terug
Recent bekeken