Rentevoorstel wordt vaak klakkeloos geaccepteerd

Volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) laten woningbezitters geld liggen door klakkeloos een nieuw rentevoorstel van hun geldverstrekker te accepteren. Even de moeite nemen om te ‘winkelen’ wanneer de rentevaste periode eindigt, kan geld opleveren.

 

Negentig procent

Een boodschap die voor verreweg het merendeel van de woningbezitters opgaat: VEH spreekt over ruim negentig procent van de huizenbezitters. Eigenaren die met een beetje concurrentieonderzoek geld zouden kunnen besparen op de maandelijkse lasten, maar dit nalaten en gewoon bij hun eigen financiële instelling bijtekenen.

Boter bij de vis

Bijna zestig procent van de 575 ondervraagde VEH-leden met een in de periode 2016-2017 aflopende rentevaste periode zegt helemaal geen overstap te hebben overwogen. De rest heeft wel iets aan onderzoek gedaan, maar dat heeft voor een flink deel niet tot een overstap geleid. Van de mensen die overwegen om elders te gaan winkelen, doet slechts twintig procent echt boter bij de vis.

Verschillen

En dat is jammer, zegt de VEH. Met de lage rentestanden – zeker ten opzichte van hypotheken van bijvoorbeeld tien jaar of ouder – is jezelf goed (laten) informeren de moeite waard. Volgens de vereniging zijn ook de toegenomen concurrentie en de toenemende renteopslagen voor aflossingsvrije hypotheken bij de drie grote banken van invloed op de grote verschillen tussen verschillende aanbieders. 

Kosten

Wie een hypotheek elders wil onderbrengen, doet er dus goed aan zich voor te laten lichten. Hoe hoog het voordeel kan oplopen, is immers ook afhankelijk van de kosten die een bank in rekening brengt voor het overstappen. Elke hypotheekadviseur kan hierbij helpen.

Extra aflossen

Het geld dat vrijkomt door een lagere maandelijkse aflossing kan bijvoorbeeld worden ingezet om extra af te lossen op de hypotheek om problemen na het einde van de looptijd te voorkomen. Vraag je adviseur in dit kader ook naar de gevolgen van de lagere hypotheekrenteaftrek – als gevolg van het extra aflossen en de lagere rente - op je belastingaangifte. Alleen zo krijg je een compleet plaatje.

 

 

Ronald Klaarmond
8

de aanpak van de makelaar - wij hebben weinig ervaring met makelaars - lijkt ons heel professioneel en stelt ons op ons gemak

Verkoper van Egidiusstraat 1 -HS
9

Vriendelijk, netjes, correct en professioneel. Ik verhuisde naar het buitenland voor de levering en liet dus alles in zijn handen en het ging goed.

Verkoper van Loodskotterhof 95
9

Prettige samenwerking met de makelaar. En door het kantoor werd altijd even keurig afgestemd of bezichtiging mogelijk was. Van begin tot eind prima begeleid en ontzorgd.

Lees meer
Terug
Recent bekeken